Omgeving

Boka Kotorska

Het kustgebied van Montenegro...

De kust ligt aan het westelijke gedeelte van het land, aan de oostelijke kant van de laars van Italië, gescheiden door de Adriatische Zee. De kustlijn heeft een totale lengte van 293 km, beginnend in het noordwesten en zich uitstrekkend tot het meest zuidelijke puntje van het land.

Vanaf het noordwesten richting het zuiden kan de kustlijn niet beter beginnen dan met de venetiaanse Boka Kotorska (Baai van Kotor). Deze schitterende baai staat op de lijst van de 10 mooiste baaien ter wereld en wordt Europa’s meest zuidelijke fjord genoemd. De Boka Kotorska is als een snoer van parels en herbergt steden als de bloemenstad Herceg Novi, de door Unesco beschermde stad Kotor, met haar middeleeuwse Oude Stad (Stari Grad) en vele wonderschone monumenten zoals het eiland Gospa od Škrpjela.

Verder bezit de kustlijn van de Boka Kotorska drie van de vijf Montenegrijnse rivièra’s: de Herceg Novi-rivièra, Tivat-rivièra en Kotor-rivièra.

De Boka Kotorska baai…

De gehele lengte van de Boka Kotorska baai (de baai van Kotor) is 28 km. In de 4de eeuw voor christus stichtte de grieken de stad Risan hier al. De romeinen nadat ze de Illyrische stammen verslagen hadden, settelde zich er in de 2de eeuw na christus, zij hernoemde de kust tot Dalmatie. Tegen het einde van de 5de eeuw voor christus toen het romeinse rijk langzamerhand uiteen begon te vallen bleef de Boka Kotorska toch nog onder westers gezag. Terwijl het rest van het binnenland Byzantijns bezit werd. Tegen het einde van de 6de eeuw voor christus werd het binnenland van de Byzantijnen verovert door de zuidelijkere Slaven. En zijn namen toen ook maar meteen de gehele kuststrook onder hun gezag. Deze werden op zijn tijd weer verdreven door de Venitianen, die vanaf 15de eeuw tot aan de vroege 18de eeuw een enorme invloed op het gebied hebben uitgeoefent. Hun stempel is dus vandaag de dag nog duidelijk merkbaar. Maar toch ten aller tijden is de Boka Kotorska wel het gebied geweest en gebleven van de zeelieden en zeevaarders.    

 

 ” Our dear Boka, Adriatic’s bride. Droped with the sky like with silk blue, Prettier than any Nereid are you
Upon you beauty you should yourself pride.”

De Rivièra’s

Herceg Novi-rivièra: De Herceg Novi-rivièra is 25 km lang en heeft schiereilanden, kleine eilandjes, verschillende soorten stranden en aantrekkelijke resorts, dit alles tegen een bergachtige achtergrond met kleine dorpjes, omringd door olijfbomen en exotische mediterraanse begroeiing.

Tivat-rivièra: Er zijn in totaal 17 officiële stranden te vinden in de 31.200 m2 beslaande Tivat-rivièra. Langs de kust zijn tal van kleine inhammetjes met vele restaurantjes en andere toeristische faciliteiten. Er zijn ook 3 eilanden te vinden; het eiland van de Bloemen (Het eiland van de bloemen), St. Marko-eiland en het Vrouwe van de Genade-eiland.

Kotor-rivièra: Omdat de Kotor-rivièra in het diepste gedeelte van de Boka Kotorska te vinden is, zijn er geen lange zandstranden. Wat deze rivièra speciaal maakt zijn de talrijke aanlegstijgertjes, die een speciale charme aan het landschap geven.

Door naar het zuiden langs de Montenegrijnse kust…

Verdergaand naar het zuiden is de volgende rivièra de Budva-rivièra, vernoemd naar het centrum van het Montenegrijnse toerisme, de stad Budva. Budva is samen met Risan de oudste nederzetting van het Montenegrijnse kustgebied. Niet voor niets is Budva Montenegro’s voornaamste toeristische trekpleister. Met haar 2000 jaar oude geschiedenis, terug daterend naar het Griekse rijk, is er genoeg historie te vinden in de oude stadskern. Daarbij worden de stranden van Budva als de mooiste stranden van Montenegro gezien.

De Budva-rivièra: De Budva-rivièra is door de eeuwenoude dans van de zee met de kustlijn geworden tot een gebied van ovale inhammen, met stranden omringd door hoge rotswanden. Deze steeds terugkomende en gevarieerde schoonheid, van zowel de fantastische stranden als van de steile rotswanden, laat u dubbel genieten. De stranden van Budva zijn bedekt met een zeer fijn zand. Ze liggen verspreid over een 38 km lange kustlijn met vele inhammen, beschutte plekjes en kleine eilanden.

De andere toeristische trekpleister van de Budva-rivièra is Sveti Stefan. Dit voormalige vissersdorp is gelegen op een schiereiland. Het werd 50 jaar geleden veranderd tot een stadje vol luxueuze hotels om zo een plek te creëren waar zelfs ’s werelds meest welgestelden graag overnachten (o.a. Claudia Schiffer, Sylvester Stallone).

De Ulcinj-Rivièra

De laatste van de Montenegrijnse rivièra’s is wederom vernoemd naar de voornaamste stad van die regio, Ulcinj. Ulcinj is een historische zeehaven met een geschiedenis als piratenstad. Ook Ulcinj is gezegend met een goed bewaarde oude stadskern, beschermd door grote stadsmuren, die kenmerkend zijn voor de turbulente geschiedenis van bezetters, handel en zeevaart.

De Ulcinj rivièra: De kustlijn van de Ulcinj-rivièra is 33 km lang, zich uitstrekkend van de Stari Grad-kaap tot de monding van de rivier Bojana, die uitmondt in de Adriatische zee. In het klifgedeelte bevinden zich in totaal achttien inhammen, de schiereilanden Marjan en Mandra, het Valdanos strand en de twee zandstranden Velika Plaža (het Grote Strand) en Mala Plaža (het Kleine Strand).

Een unieke bezienswaardigheid in dit gedeelte van de kust is het natuurreservaat Ada Bojana. Velika Plaža, Mala Plaža, Ada Bojana, het Valdanos-strand en de stranden langs de naaldbossen onderscheiden zich door hun schoonheid, omvang en omgeving. De stranden van Ulcinj zijn erg zonnig en hebben veel subtropische vegetatie. Vanwege de vorm van haar stranden biedt de Ulcinj-rivièra veel mogelijkheden tot het organiseren van sporten op zowel het strand als in het water.

Het hooggebergtegebied van Montenegro…

De laatste twee Montenegrijnse natuurwonderen kan men vinden in de bergachtige noordelijke regio. Dit karstgebied is Montenegro’s hoogste gebied en maakt deel uit van de Alpen. Vanwege de poreusheid van karst verdwijnt regenwater snel en laat daarmee een rotsachtig en kaal landschap achter.

Het nationale park Durmitor…

Het karakter van het noordelijke gedeelte van Montenegro wordt het best gekenmerkt door het grootste nationale park van Montenegro, het Durmitormassief. Hier ligt Europa’s diepste canyon, de Tarakloof. Al duizenden jaren lang vormt en schuurt de rivier de Tara haar weg door het zachte kalksteenoppervlak, met als resultaat een van ‘s werelds diepste kloven – op sommige plaatsen 1.300 meter tot aan het dal. Dit is de reden dat ook de Tarakloof op de Werelderfgoedlijst van Unesco is geplaatst.

Het nationaal park Durmitor herbergt niet alleen een van ’s werelds diepste canyons, maar ook de hoogste bergtop van Montenegro, Bobotov Kuk (2.582 m). De gemiddelde hoogte van het Durmitormassief is 1.400 meter, inclusief 48 bergtoppen boven de 2.000 meter. In de zomertijd is het Durmitorgebergte een uitstekende plek voor allerlei vormen van actieve recreatie. Maar in de wintertijd is het dé wintersportplaats van Montenegro, met als centraal skioord Žabljak (1.465 m), de hoogstgelegen stad in de Balkan.

Montenegro´s oudste nationale park, Biogradska Gora

Het 5.400 hectare grote nationale park Biogradska Gora is een geïsoleerd gebied in Montenegro. 80% ervan bestaat uit oerbos. Al in 1878 werd dit gebied uitgeroepen tot Montenegro’s eerste nationale park, slechts zes jaar later dan ‘s werelds eerste nationale park, Yellowstone. Het park staat niet alleen bekend om zijn 60 meter hoge eeuwenoude bomen, maar ook om zijn vijf gletsjermeren, ook wel “berg-ogen” genoemd.

En Montenegro heeft nog meer te bieden…

Het moet duidelijk zijn voor een land met slechts een oppervlakte van 13.938 km2, dat soms niet groter is dan provincies van andere landen, dat Montenegro’s diversiteit gewoonweg ongelooflijk is. Andere zaken in Montenegro die sowieso nog het vermelden waard zijn, zijn het Ostrog-klooster, een orthodox pelgrimsoord gebouwd in een bergwand, het klooster in Cetinje, het eiland Mamula en vooral de balkangastvrijheid die er nog bestaat. De bevolking zal er zeker voor zorgen dat je niet vertrekt zonder een goedgevulde maag na een stevige maaltijd. En zoals bij de meeste mediterraanse volkeren is er weinig voor nodig om een feest te beginnen – en de Montenegrijnen zijn hierop geen uitzondering. Vooral in de zomermaanden zijn er vele grote festivals, zoals de Bokeljska Noc en het Kotorski Karneval, die men bezocht moet hebben als men in de buurt is. Zoals de Montenegrijnen zelf zeggen:

” Crna Gora, nema druge ” ( Er is geen ander zoals Montenegro )